Detentie en arbeid

Werken is tijdens detentie onderdeel van het dagprogramma. We noemen dit "arbeid". Voor gemotiveerde gedetineerden biedt de methode Ex-Made een aantal mogelijkheden om gericht toe te werken naar een betaalde baan:

Aan de slag buiten de muren

De wetgeving biedt gemotiveerde gedetineerden de kans om in de laatste fase van hun detentie "buiten de muren" aan de slag te gaan. De gedetineerde woont dan nog in de gevangenis (Beperkt Beveiligde Afdeling) maar werkt bij een werkgever buiten de gevangenismuren. Uiteraard worden mogelijke werkgevers onderworpen aan een zorgvuldige screening en selectie. Ook geven wij werkgevers een eerlijke voorlichting over de mogelijkheden, de gevraagde begeleiding en mogelijke impact. 

Gedetineerden die in aanmerking willen komen voor werken buiten de muren, moeten tijdens detentie al gekozen hebben voor verandering en afstand genomen hebben van criminaliteit. Daarnaast moet hij/zij qua gedrag en inzet zich aantoonbaar een waardevol werknemer getoond hebben in een van de In-Made productie- en leerbedrijven. 

Werken en leren in een professioneel arbeidsbedrijf

Voordat een gedetineerde buiten de muren aan de slag kan, moet hij dus eerst gewerkt hebben bij In-Made.

Door te werken bij In-Made ontwikkelen gedetineerden basale werknemersvaardigheden. Denk daarbij aan op tijd komen, respect hebben voor collega's en leidinggevenden en actief meedenken over procesverbeteringen. Via de In-Made Praktijkschool kunnen deze vaardigheden, aangevuld met gerichte praktijktraining, worden omgezet in branche erkende certificaten en MBO vakdiploma's. Zo kunnen gedetineerden die de gevangenis verlaten snel aan de slag als lasser, productiemedewerker, heftruckchauffeur, schoonmaker of in een van de andere vakken die zij bij In-Made leren. Omdat In-Made ook gewoon' een professioneel bedrijf is, kan de overstap van medewerker bij In-Made naar werknemer in een bedrijf of organisatie buiten de muren sneller gemaakt worden.

Ook op zoek naar een gemotiveerde werknemer? Mail ons: ex-made@dji.minjus.nl