In-Made Praktijkschool

De In-Made Praktijkschool is sinds 2017 het model van praktijkleren binnen de penitentiaire arbeidsbedrijven. Gedetineerden kunnen daarbij een portfolio opbouwen met verworven werknemers- en beroepsvaardigheden.

Branche-erkende certificaten

Naast 'willen' is ook 'kunnen' heel belangrijk. Daarom leren we gedetineerden ook vakgerichte vaardigheden aan. Als erkend leerbedrijf kunnen we deze vaardigheden laten omzetten in branche-erkende certificaten en SBB erkende praktijkverklaringen.

Verreweg de meeste gedetineerden (99,4 procent) verblijven te kort in gesloten detentie om een volledig vakdiploma op MBO-niveau te behalen.

Om gedetineerden bij vertrek toch iets van waarde mee te kunnen geven, komen ze in aanmerking voor het vastleggen en certificeren van werknemersvaardigheden.

Door te werken ontwikkelen gedetineerden beroepsgerichte vaardigheden en kunnen zij korte cursussen volgen op het gebied van veiligheid (VCA), hygiëne (HACCP) of het besturen van een heftruck. De In-Made werkplekken fungeren daarbij ook als leerplekken waar de beroepspraktijkvorming voor het MBO kan plaatsvinden.

MBO-diploma

Afhankelijk van de lengte van het verblijf en de mogelijkheden van de gedetineerde kunnen ook de theoretische vakken voor een MBO-diploma aangeboden worden en kan een volledig MBO-examen worden afgelegd. Ook kan een gedetineerde het leertraject na detentie in een erkend leerbedrijf voortzetten.