Internationaal voetbaltoernooi ‘Football Works!’ dit jaar in Veenhuizen

‘Werk via Sport’ van Ex-Made DJI organiseert samen met het ‘European Football for Development Network (EFDN)’ en de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen op 14 september 2023 de zevende editie van het internationale voetbaltoernooi ‘Football Works!’. Een toernooi voor voetbalclubs en gevangenissen uit heel Europa die actief zijn met de arbeidstoeleiding van ex-gedetineerden middels sport.

Vanuit Nederland doen diverse gevangenissen mee die bezig zijn met een ‘Inside’-project. Dit zijn sport- en arbeidstoeleidingstrajecten met profclubs binnen de muren van een gevangenis, bijvoorbeeld FC Emmen Inside (PI Veenhuizen), FC Utrecht Inside (PI Nieuwegein), ADO Den Haag Inside (PI Alphen) en StreetKings Inside (PI Lelystad).

Verder komen er teams uit het buitenland die onderdeel zijn van het Europese Erasmus+ Project ‘Football Works’ zoals Bayer Leverkusen (Duitsland), Valerenga Oslo (Noorwegen), Bohemians Dublin (Ierland), Southampton (Engeland) en de Servische gevangenis Sremska Mitrovica. Natuurlijk ontbreken de oud-profs met ‘een krasje’ van FC De Rebellen ook niet.

Naast het voetballen staat er nog meer op het programma:

-     een workshop door professor Haydn Morgan over de effecten van sport tijdens detentie;

-     ‘De bal was mijn redding’, een lezing door Edward van Gils;

-     een presentatie door twee collega’s van de Feltham gevangenis (Londen) over sportprogramma’s met voetbal, rugby, roeien, hardlopen, en de plannen om aan de slag te gaan met cricket en vissen;

-     een bijzonder site-event, namelijk vissen!