Gedetineerde op weg naar een goede toekomst in de horeca

Na detentie werken in de horeca? Lees hoe de samenwerking tussen de Horeca Academie, Rebelz en PI Dordrecht dit mogelijk maakt voor een getrainde en gemotiveerde gedetineerde.

Al tijdens zijn verblijf in de Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI) in PI Dordrecht gaat de casemanager met deze gedetineerde (de heer T. - redactie) aan de slag.

 ZBBI is de detentiefase waarin gedetineerden al een baan of opleiding buiten de PI kunnen hebben. Zij komen dan na het werk weer slapen in de PI.

De heer T. werkte tijdens zijn detentie in de PI met veel enthousiasme in de personeelskantine.

Startkwalificatie

'We keken al snel of hij als professionele kok aan de slag kon gaan. Hij had echter geen enkele startkwalificatie voor de horeca. Door zijn positieve motivatie heb ik contact opgenomen met Rebelz,' vertelt zijn casemanager Angelique.

Rebelz is een leer-/werktraject dat regelmatig ex- gedetineerden opleidt tot een functie in de horeca. Dit traject wordt onder meer gefinancierd door DJI.

Angelique: 'Ik vind het geweldig om de ontwikkeling van mijn deelnemer mee te mogen maken en te weten dat deze man na zijn detentie zelfredzaam is en een goede toekomst tegemoet gaat.'

Dagbesteding

Samen met Rebelz en de heer T. zijn de mogelijkheden besproken. Het traject tot de opleiding tot basis kok is gestart tijdens zijn verblijf in de ZBBI. Het was de bedoeling dat hij ook tijdens het Penitentiair Programma (PP) deze opleiding bij Rebelz zou voortzetten.

Een PP is erop gericht de terugkeer in de samenleving goed te laten verlopen. Een gedetineerde kan bijvoorbeeld werken, maar ook een opleiding of een behandeling volgen. Om deel te kunnen nemen aan het Penitentiair Programma moet de gedetineerde een dagbesteding hebben van minimaal 26 uur per week. Ook dient de gedetineerde te beschikken over geschikte huisvesting (in verband met apparatuur voor een enkelband).

Omdat zijn traject bij Rebelz een onbetaald leer-/werktraject is, heeft hij op eigen initiatief gesolliciteerd naar een betaalde baan bij een restaurant, gespecialiseerd in de Aziatische keuken. In dit restaurant is hij helemaal op zijn plaats. Omdat hij bij Rebelz weg was gegaan, kon hij zijn opleiding tot basis kok daar niet afmaken. In overleg met de heer T. heeft zijn casemanager contact opgenomen met de Horeca academie in Den Haag. Daar is gezamenlijk een plan opgesteld waardoor de heer T. alsnog zijn diploma kon halen.

Horeca academie

'Inmiddels gaat de heer T. één keer in de week naar de Horeca academie. Het koken gaat hem uitstekend af. Met de theorie heeft hij wat meer moeite en dat komt voornamelijk doordat hij de Nederlandse taal onvoldoende beheerst. Op 21 januari 2020 mag hij de proeve van bekwaamheid afleggen en als hij hiervoor slaagt, is hij gecertificeerd basis kok', aldus Angelique.

Om verder te gaan met het traject tot zelfstandig kok zal de heer T. eerst meer lessen Nederlands moeten volgen, omdat anders de theorie te lastig wordt. En hoewel het traject niet altijd vlekkeloos is verlopen, is hij altijd gemotiveerd gebleven en met enige ondersteuning is hij verder gaan solliciteren. Zoals het er nu naar uitziet kan hij het traject in januari afsluiten met in ieder geval een mooi diploma en een betaalde baan.